Senaste inläggen

Turkisk Mat
Mat från regioner med berg i Turkiet
Av Frida/ on 09 May 2024

Mat från regioner med berg i Turkiet

Turkiet är ett land med varierad geografi, inklusive imponerande bergskedjor som sträcker sig över flera regioner. Dessa berg spelar inte bara en viktig roll för landets ekosystem utan har också en betydande kulturell inverkan, inklusive på de kulinariska traditionerna och turkisk mat. Berg i Turkiet Taurusbergen (Toros Dağları): Denna bergskedja sträcker sig längs den södra delen av Turkiet, från västra till östra Anatolien. Taurusbergen är kända för sina höga toppar och djupa dalar.

Medelhavsmat
Hur mycket kostar det att äta på restaurang i Turkiet?
Av Frida/ on 22 Apr 2024

Hur mycket kostar det att äta på restaurang i Turkiet?

Att utforska det turkiska köket är som att ta en kulinarisk resa genom historien, från de antika rikena till dagens moderna gastronomi. Under en veckas semester i Turkiet är det en ofrånkomlig och njutbar upplevelse att prova på de lokala rätterna. Men hur mycket kostar det att äta på restaurang i Turket? Prisvariationer Priserna kan precis som värde på pokemonkort variera beroende på flera faktorer. Storstad vs. Mindre Städer: I större städer som Istanbul och Ankara tenderar priserna att vara högre än i mindre turistdestinationer eller landsbygdsområden.

Medelhavsmat
Goda recept på medelhavsmat som passar till alla tillfällen
Av Frida/ on 03 Aug 2023

Goda recept på medelhavsmat som passar till alla tillfällen

Det finns inte mycket som slår mat från Medelhavet och Turkiet. Dessutom är det riktigt nyttig mat som går att kombinera på flera olika sätt. Läs vidare om du vill ha tips på recept på Medelhavsmat som funkar till vardag och fest. Det spelar ingen roll om du ska äta själv eller om du vill bjuda ett lite större sällskap. Perfekt mat för sommaren Även om det går att äta Medelhavsmat året om är det kanske lite extra gott på sommaren.

Turkisk Kötträtt
God turkisk kötträtt
Av Frida/ on 18 Dec 2022

God turkisk kötträtt

Turkisk mat är vida känd och en turkisk kötträtt som utan tvekan har gjort sig mycket populär och eftertraktad över hela världen är kebab. Kebaben finns spridd i hela Mellanöstern och man tror att den har sitt ursprung i Iran, men i sin nuvarande form har det alltså spridits från Turkiet till Europa och resten av världen. Ursprungligen grillades kebaben, som då bestod av köttbitar, på en shish, ett spett, över öppen eld.

Turkisk Meze
Tips på turkisk meze till spelkvällen
Av Frida/ on 22 Dec 2021

Tips på turkisk meze till spelkvällen

Om du snart ska anordna en spelkväll med dina vänner kanske du vill ha tips på god mat. Eftersom det rör sig om en spelkväll är det bäst med mat som är enkel att äta med en hand och som inte kladdar. Turkisk meze är något som är perfekt för detta. Det går dessutom att variera så att det passar alla smaker och preferenser. Vad är Turkisk meze? Det kan egentligen beskrivas som turkisk mingelmat som är perfekt till spelkvällar och andra stora sammankomster.

Turkiskt Te
Vad är egentligen turkiskt te?
Av Frida/ on 28 Sep 2021

Vad är egentligen turkiskt te?

Kanske har du redan testat på turkiskt te? Det är en speciell typ av te som görs på lösa och svarta teblad i en vattenkokare. Det som kännetecknar denna typen av te är att det bryggs väldigt långsamt och har en stark smak. Därför är det vanligt att man spär ut det med varmt vatten tills man är nöjd. Hos Acma älskar vi all form av Medelhavsmat samt tillbehör och vi tipsar dig om en massa härlig turkisk mat.

Turkiska Maträtter
Turkiska maträtter – här äter du gott i Turkiet
Av Frida/ on 15 Sep 2021

Turkiska maträtter – här äter du gott i Turkiet

Det turkiska köket har mycket att erbjuda, och allra bästa smakar maten på plats i Turkiet. Turkiska maträtter innehåller mycket kryddor som spiskummin, chili och vitlök. Det finns även ett utsökt urval av restauranger som serverar både goda och prisvärda maträtter. Det är till och med så att det turkiska köket anses som det tredje bästa i världen. Om du är på besök i Turkiet måste du prova äkta turkisk mat!

Turkisk Dryck
Turkisk dryck
Av Frida/ on 29 May 2021

Turkisk dryck

Upptäck turkisk dryck En populär turkisk dryck är svart te och det dricks flera gånger om dagen i de flesta turkiska familjer. Det ska bryggas långsamt och under en lång tid och späds därefter ofta efter smak med varmt vatten. Då det bryggs under lång tid blir det mycket starkt. Drycken serveras i små glas med fat till. Turkiskt te avnjuts traditionellt utan mjölk men gärna med socker. Självklart finns det i den turkiska matkulturen mängder av bakverk och tilltugg att tugga på när man njuter av sitt te.

Spel Inspirerade Av Medelhavsmat
Spel inspirerade av medelhavsmat
Av Frida/ on 15 Jul 2020

Spel inspirerade av medelhavsmat

För Acma är allt som doftar av Medelhavet högst intressant. Allt från spännande recept och färgglada bilder på mat, till filmer och TV-serier där Medelhavsmat står i fokus. Något som kanske inte är det första man tänker på när det gäller mat från medelhavet är spel. För tro det eller ej, men nog finns det datorspel om medelhavsmat så det räcker och blir över! Nu i corona-tider är vi många som uttråkas av allt hemmasittande och för alla som bor kring medelhavet är karantänen betydligt hårdare än i Sverige.

Istanbul
Mytomspunna sagostaden Istanbul
Av Frida/ on 13 Feb 2018

Mytomspunna sagostaden Istanbul

Kärt barn har många namn och det har även turkiska Istanbul Det gamla latinska namnet är Constantinopolis och du har säkert hört att staden även tidigare hette just Constantinopel. Det finns även ett riktigt gammalt urnordiskt namn på staden som är Miklagård – visst är det fint? Vackert belägen stad mellan Europa och Asien Läget på Istanbul är spännande, då staden ligger vid floden Bosporen och Marmarasjön. Istanbul ligger nämligen på gränsen mellan Europa och Asien.

Kebab Fyller 50 År
Kebab fyller 50 år!
Av Frida/ on 25 Jan 2018

Kebab fyller 50 år!

Fyllt med smak, kryddor och god sås. Vår favoritmat efter en sen utekväll eller när bakfyllan slår till dagen efter. Passar även bra på pizzan till filmkvällen med nära och kära. Japp, du har gissat rätt! Vi pratar om vår kära kebab! Jag var på semester i Berlin förra veckan, och där insåg jag att kebaben fyller 50 år i Europa! Kebaben har existerat i flera århundrande i Turkiet dock har den serverats på en talrik med ris och grönsaker.

Turkiska Mezes
Smaka på Turkiska Mezes
Av Frida/ on 04 Jan 2018

Smaka på Turkiska Mezes

Har du också bokat en semesterresa till fantastiska Turkiet? I så fall kan du se fram emot ett myller av stökiga restauranger och ljuvlig mat i långa banor. Det blir självklart lite extra charmigt om det är en liten restaurang som inte ser så mycket ut för världen. När maten dukas upp kommer du istället att bli positivt förvånad över alla dofter och färger du möts av. Turkiska smårätter – mumsiga Mezes Håll med om att det är mysigt att äta en massa smårätter och dela på det som finns framdukat!

Kryddor I Det Turkiska Köket
Kryddor i det turkiska köket
Av Frida/ on 30 Jun 2017

Kryddor i det turkiska köket

När det kommer till att laga sin egna turkiska måltid är det viktigt att ha kylen fylld med kött, grönsaker och andra ingredienser till maten. Men en rätt är inte turkisk om man inte använder rätt kryddor. Turkiet har länge varit vägkorsningen för handel mellan Europa, Asien och mellanöstern. Landet har därför en mängd olika kryddor från alla världens hörn i sina rätter. Vi har därför gjort en lista med de några av de vanligaste kryddorna som använd i turkiska rätter.

Vett Och Etikett
Ha koll på vett och etikett i Turkiet
Av Frida/ on 26 May 2017

Ha koll på vett och etikett i Turkiet

I tidigare inlägg har vi huvudsakligen fokuserat maträtter och recept, men hand i hand med detta går även vett och etikett. Detta ämne är högst aktuellt, speciellt om man som svensk planerar att besöka landet och vill göra ett så gott intryck som möjligt på lokalbefolkningen samt att respektera kulturen. Här kan du läsa lite mer om vad du bör och inte bör göra i Turkiet. Hälsa rätt Att hälsa på människor är förmodligen något du kommer att göra väldigt ofta om du åker till ett annat land på semester.

Raki
Turkiets nationaldryck: Raki
Av Frida/ on 15 Apr 2017

Turkiets nationaldryck: Raki

När man tänker på Turkiet så är alkoholhaltiga drycker kanske inte det första som dyker upp i tankegången, utan snarare té och vattenpipa. Ska sanningen fram så har Turkiet dock en hel del alkoholhaltiga drycker och den allra kändaste är utan tvekan Raki. Raki’n får av många ses som den okända kusinen till Ouzo, Greklands nationaldryck och kändaste likör. De båda dryckerna är en typ av brännvin på druvor smaksatt med en kraftig anissmak.

Fyll Kylskåpet
Fyll hela kylskåpet med mat för ett år
Av Frida/ on 15 Mar 2017

Fyll hela kylskåpet med mat för ett år

Om du fick chansen att fylla ditt matförråd eller kylskåp för ett helt år och slippa tänka på kostnaderna, vad hade du sagt då? Det är en dröm för många matälskare att få ett oändligt utbud av råvaror och produkter som gör att man kan laga alla sorters maträtter, bakelser och expermintera i köket. Man tänker ofta på hur det skulle kunna ske att man blir oberoende av kostnader för mat och utöka sina kunskaper.

Turkisk Sallad
Turkisk sallad med varor från ICA
Av Frida/ on 09 Feb 2017

Turkisk sallad med varor från ICA

Vill du bjuda på något turkiskt men känner att du inte har tid att leda reda på alla special ingredienser? Då kan du besöka din närmsta ICA handlare för att snabbt och enkelt slänga ihop en tvättäkta Turkisk sallad. Tabbouleh är namnet på denna sallad och den passar perfekt till kyckling eller köttfärsbiffar gjorda på nöt eller lamm. Salladen är dessutom enkel att göra och det går hyfsat snabbt. Det du behöver skriva upp på din inköpslista för 6 personer är:

Kontanthantering
Planerar du att resa till Turkiet? Tänk på kontanthanteringen!
Av Oscar/ on 17 Jan 2017

Planerar du att resa till Turkiet? Tänk på kontanthanteringen!

Turkiet är ett fantastiskt land och ett resmål dit svenskar gärna åker till. Det finns hur mycket som helst att upptäcka; vacker natur, god mat, fint väder och mycket mer. Men tyvärr är det inte enbart förknippat med roliga saker, det finns även en del faror som man måste vara uppmärksam på. En av dessa är ficktjuvar. Tyvärr är det ganska vanligt att turister blir av med sina telefoner eller plånböcker.

Turkisk Efterrätt
Bjud på turkisk efterrätt
Av Frida/ on 05 Jan 2017

Bjud på turkisk efterrätt

Det turkiska köket är inte bara känt för sin meze och kebab, man får heller inte glömma bort alla härliga desserter som finns! Den kanske mest kända efterrätten är nog baklava, som faktiskt går att få tag på relativt enkelt i Sverige. Många turkiska restauranger, eller för den delen ett vanligt ställe som säljer kebab brukar ibland bjuda på det. Men det finns mycket mer än så att upptäcka! Künefe är en annan mycket populär dessert som är gjord på sockerlag och är, inte helt oväntat, mycket söt.

Turkiets Bästa Matupplevelse
Turkiets bästa matupplevelse hittar du i Istanbul
Av Frida/ on 15 Nov 2016

Turkiets bästa matupplevelse hittar du i Istanbul

Istanbul är en fantastisk stad med oändligt många möjligheter, och för alla matintresserade är detta verkligen rena rama paradiset. Vi svenskar har en tendens att likställa turkisk mat med kebab, men det är så fel det bara kan bli. Till att börja med är den kebab som turkarna lagar något helt annat än den svenska varianten med vitlökssås och pommes frites. I Turkiet är kebab snarare ett samlingsnamn för grillad mat och kan bestå av lamm, kyckling, kalv, fisk eller grönsaker.

Te
Te – en viktig del av Turkiets kultur
Av Frida/ on 10 Oct 2016

Te – en viktig del av Turkiets kultur

Om du någon gång planerar att åka till Turkiet (vilket vi hoppas att du gör) kommer du med all säkerhet att märka hur pass centralt te är för den turkiska kulturen. För att på riktigt förstå dess betydelse kan det vara värt att sätta in den i ett internationellt jämförande perspektiv. Tar man Sverige till exempel finns ingen större tekultur att tala om, annat än att man kan ta en kopp till frukosten eller kvällsmackan.

Online Casinon I Turkiet
Online casinon i Turkiet
Av Frida/ on 13 Sep 2016

Online casinon i Turkiet

Att spela på Casino är väldigt populärt världen över. Förr hade Turkiet ett flertal casinon som de själva och turister kunde besöka. Främst så befann sig dessa på orter dit många åker på semester vilket gjorde att det fanns en salig blandning av både inhemska personer och turister bland de olika spelborden. För ett antal år sedan så reglerades Turkiets lagar vilket gjorde att dessa casinon var tvungna att packa ihop.

Turkisk Mat
Turkisk mat i Hötorgshallen
Av Frida/ on 18 Aug 2016

Turkisk mat i Hötorgshallen

Alla vet ju att om du verkligen vill smaka på riktigt god turkisk mat är det absolut bäst att åka till Turkiet och prova på. Skulle du dock inte finna tid eller pengar så är det bara att ta dig till Hötorgshallen i Stockholm och beställa in alla möjliga turkiska delikatesser. Hemsidan lyder turkiskaburgare.se men de flesta känner nog igen restaurangen efter namnet Turkiska delikatesser. Du kan absolut räkna med doften av orientaliska kryddor tillsammans med spiskummin och vitlök.

Turkisk Festmat
Turkisk festmat
Av Frida/ on 07 Jul 2016

Turkisk festmat

Ska du ställa till med fest hemma och vill bjuda på mat efter ett tema som alla uppskattar så är Turkisk mat perfekt. Det består av mycket kött, tillbehör och såser som som minst sagt brukar uppskattas. Men även mycket vegetarisk mat som blir allt mer populär hela tiden. Ska man ställa till med storkalas får man nästan räkna med att minst en person som kommer till festen kommer att vara vegetarian.