Turkisk dryck

post thumb
Turkisk Dryck
Av Frida/ 29 May 2021

Turkisk dryck

Upptäck turkisk dryck

En populär turkisk dryck är svart te och det dricks flera gånger om dagen i de flesta turkiska familjer. Det ska bryggas långsamt och under en lång tid och späds därefter ofta efter smak med varmt vatten. Då det bryggs under lång tid blir det mycket starkt. Drycken serveras i små glas med fat till. Turkiskt te avnjuts traditionellt utan mjölk men gärna med socker. Självklart finns det i den turkiska matkulturen mängder av bakverk och tilltugg att tugga på när man njuter av sitt te. Acma är ett fluffigt och saftigt bröd som passar perfekt till frukost- eller eftermiddagskoppen.

Ayran - en svalkande yoghurtdryck

Ayran är en turkisk yoghurtdryck som på senare år spridit sig och även blivit populär i Sverige. Den kommer ursprungligen från Ottomanska riket och är mycket omtyckt i Turkiet men även i grannländerna. Drycken passar bra att avnjuta till en döner kebab. För den som är nyfiken att testa finns det olika smaksättningar på ayran. Några exempel är vitlök och peppar, vissa föredrar att pressa i lite citron eller lime för att göra drycken ännu mer smakrik och fräsch. Vanligast är dock att den serveras helt naturell.

Turkisk dryck - några favoriter

Liksom turkisk matkultur är dryckeskulturen en gastronomisk upplevelse. Här har vi listat de populäraste turkiska dryckerna som vi tycker att alla borde smaka.

• Raki som ibland benämns som Turkiets nationaldryck
• Det turkiska teet som tillagas på ett speciellt sätt
• Ayran som svalkar gott en het sommardag

Raki - Turkiets nationaldryck

Raki är en alkoholhaltig turkisk dryck som är gjort på vindruvor och smaksatt med anis som gör att den får en smak som liknar lakrits. I de södra delarna av Turkiet framställs den ofta på fikon istället för druvor. Var försiktig så att du inte dricker för snabbt då raki ofta har en alkoholhalt på cirka 45 %. Det engelska namnet på drycken är Lion’s Milk och det beror på att det får en mjölkaktig färg när den blandas med vatten. Detta beror på att oljor från anisen reagerar kemiskt när de kommer i kontakt med vatten.