Om det turkiska köket

När någon säger turkisk mat så är det vanligt att det man tänker på är kebab. Men det ottomanska köket består av så mycket mer än bara det. Det turkiska köket är en unik blandning av smaker från medelhavet och mellanöstern. En turkisk måltid börjar ofta med meze – olika smårätter som kan vara både kalla och varma. För att bara nämna ett fåtal så är till exempel hummus, tjadjik, tabouleh, baba ganouch, calamari och halloumi några vanliga och otroligt goda rätter som du ofta hittar på en meze meny. Ordet meze kommer från persiska “maza” som betyder “att smaka”.

meze

När det kommer till huvudrätter så finns en stor variation, men en typisk turkisk huvudrätt innehåller grillat kött. Fisk, lammköttbullar och grytor är dock också populära alternativ. Det finns ett flertal olika risrätter som blandas med grönsaker, och i Turkiet serveras alltid bröd till maten. Maten är fortsättningsvis väldigt smakrik eftersom den innehåller mycket kryddor. Vanligast är spiskummin, vitlök, chili och färska örter.

lammköfte

Och när det kommer till efterrätter blir man inte heller besviken på det ottomanska köket..! Efterrätter och  desserter är något väldigt socialt i Turkiet, något som ska delas med andra. Att fika kanske kan anses vara en väldigt svensk grej, men är faktiskt en väldigt populär aktivitet även i Turkiet. Ofta kan man se vänner sitta tillsammans på uteserveringar med en kopp turkiskt kaffe eller te. Turkiskt kaffe är finmalet, starkt och smakrikt och bland de kryddiga teerna hittar man bland annat Chai – något som blivit väldigt populärt även i Europa de senaste åren.

lokma

En populär dessert i Turkiet är Baklava, en väldigt söt godbit gjord med filodeg och smör, fylld med olika nötter och badad i honung. Men utöver det finns en hel del andra sötsaker som till exempel Kaymakli Kayisi – torkade aprikoser kokta i sockerlag och fyllda med en tjock grädde eller mascarpone och sedan rullade i pistachnötter, Revani – en slags sockerkaka med malda mandlar och honung, Kesma Dondurma – glass gjord på salep och getmjölk och Lokma – friterade degbollar, ungefär som små miniatyrdonoughts.

chai