Turkiska maträtter – här äter du gott i Turkiet

post thumb
Turkiska Maträtter
Av Frida/ 15 Sep 2021

Turkiska maträtter – här äter du gott i Turkiet

Det turkiska köket har mycket att erbjuda, och allra bästa smakar maten på plats i Turkiet. Turkiska maträtter innehåller mycket kryddor som spiskummin, chili och vitlök. Det finns även ett utsökt urval av restauranger som serverar både goda och prisvärda maträtter. Det är till och med så att det turkiska köket anses som det tredje bästa i världen. Om du är på besök i Turkiet måste du prova äkta turkisk mat!

Turkiska maträtter och medelhavsdieten

Turkisk mat och medelhavsdieten ligger väldigt nära varandra. Turkisk mat som ursprungligen härstammar från ottomanerna bygger på bra råvaror som lagas med enkelhet och omsorg. Till skillnad från andra Medelhavsländer som Italien, Spanien och Grekland är den turkiska kryddningen lite mer smakrik och vågad. Det finns många fördelar med att följa denna typ av diet där du äter nyttiga fetter, grönsaker och ljust kött. Förutom att det är bra för hjärtat kan det även minska ditt midjemått. Du minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes.

Njut av Istanbuls restauranger och uteliv

Om du besöker Istanbul måste du besöka åtminstone en av följande tre restauranger: 360 Istanbul, Bahçihan Oçakbasi och Imroz. 360 Istanbul ligger ett stenkast från det kända shoppingdistriktet vid Taksim Square. Här kan du mingla bland kändisar medan du avnjuter en Meze, turkarnas svar på tapas. Bahçihan Oçakbasi erbjuder, trots den enkla inredningen och förvånansvärt låga priserna, mat i världsklass. De serverar i första hand kryddstark mat och olika kolgrillade läckerheter. Du bör börja med en çoban salat som är en typisk turkisk bondsallad. Inne på Imroz står rakiflaskorna alltid redo, och du kommer ha svårt att välja mellan alla mezes som finns på menyn. Beställ in ett gäng olika mezes och ett glas raki så kommer du ha en väldigt trevlig kväll.

Traditionella turkiska köttbullar

Förutom meze och kolgrillade läckerheter finns det även gott om annan mat som bara måste upplevas. Till dessa rätter, och som även till viss del kännetecknar turkiska maträtter, hör köfte. Kofta eller köfte är traditionella köttbullar som görs på nöt- eller lammfärs. De serveras ofta som meze men utgör även en del av vissa huvudrätter.

Vanlig snabbmat i Turkiet

Precis som i Sverige är kebab mycket vanligt när man beställer snabbmat. De äts, precis som här, i pita bröd vilket i och för sig inte är så konstigt eftersom de kommer från Turkiet. Oavsett så är det perfekt för en snabb lunch. Många restauranger har även döner-kebab på menyn. Ett underbart gott grillspett som är gjort på nöt- eller lammfärs. Döner-kebab brukar serveras med olika sallader. En annan favorit är Börek som är filodegsfyllda “vårrullar” som innehåller grönsaker, kött eller ris. Trots att kebaben i Sverige är väldigt god går den inte att jämföra med den turkiska.

Andra sevärdheter än turkiska maträtter

Trots att många åker till Turkiet just för den underbara maten, finns det faktiskt en hel del annat du kan göra. Beroende på var i landet du befinner dig finns det givetvis olika saker att göra och besöka. Vi besökte i samband med en hårtransplantation i Turkiet fantastiskt vackra Lake Van som är en saltsjö känd för sitt blåa vatten. Andra sevärdheter är Kappadokien och Tortum Waterfall för att nämna några. Men oavsett vad du gör, kommer du uppleva både fantastiska platser och otroligt god mat.