Mytomspunna sagostaden Istanbul

post thumb
Istanbul
Av Frida/ 13 Feb 2018

Mytomspunna sagostaden Istanbul

Kärt barn har många namn och det har även turkiska Istanbul Det gamla latinska namnet är Constantinopolis och du har säkert hört att staden även tidigare hette just Constantinopel. Det finns även ett riktigt gammalt urnordiskt namn på staden som är Miklagård – visst är det fint?

Vackert belägen stad mellan Europa och Asien

Läget på Istanbul är spännande, då staden ligger vid floden Bosporen och Marmarasjön. Istanbul ligger nämligen på gränsen mellan Europa och Asien. Om du tar dig en tur på en flodbåt på den vindlande Bosporen så kan du starta i Europa men åka vidare en liten bit och vips befinner du dig i Asien.

Istanbul blev Europeisk Kulturhuvudstad år 2010

Det är många som har en känsla av att Istanbul är Turkiets huvudstad, men så är inte fallet. Huvudstaden är Ankara, om än lite av en doldis. Istanbul kan man säga är centrum för både ekonom i och kultur. Staden utnämndes även till en kulturhuvudstad i Europa år 2010!

Ljuvliga kryddor och shopping i Grand Bazaar

Man märker verkligen av det asiatiska inflytandet när det gäller shoppingområdet Grand Bazaar i hjärtat av Istanbul. Du känner de förföriska dofterna redan när du närmar dig, en kaffedoft som blandas med exotiska kryddor.

Kryddförsäljarna staplar sina kryddor i de mest fantastiska formationer. Frågan är om de kanske måste pyssla med sina kryddor varje dag för att hålla de så oklanderligt snygga snygga. Du hittar massvis av kaffe-försäljare, så varför inte testa en kopp kryddstarkt Turkiskt Kaffe. För dig som älskar inredning, så finns här verkligen allt du kan önska. Underbart vackra lampor och ljuslyktor i alla de färger. Textiler, mattor och fantastiska kuddar. Som du säkert förstår, så fungerar det inte som i Sverige när man shoppar. Det kan vara lite av ett äventyr och ta ett tag innan du får köpt det du har tänkt dig. Här kan man pruta i det oändliga och det finns många försäljare som drar i dig. Förbered dig med att ha lite tålamod, så ska du säkert få tag i det du önskar och lite mer.