Bjud på turkisk efterrätt

post thumb
Turkisk Efterrätt
Av Frida/ 05 Jan 2017

Bjud på turkisk efterrätt

Det turkiska köket är inte bara känt för sin meze och kebab, man får heller inte glömma bort alla härliga desserter som finns! Den kanske mest kända efterrätten är nog baklava, som faktiskt går att få tag på relativt enkelt i Sverige. Många turkiska restauranger, eller för den delen ett vanligt ställe som säljer kebab brukar ibland bjuda på det. Men det finns mycket mer än så att upptäcka!

Künefe är en annan mycket populär dessert som är gjord på sockerlag och är, inte helt oväntat, mycket söt. Men det är precis det som gör att den passar så bra efter en måltid med starka kryddor. Turkarna själva tar gärna en künefe eller två efter maten (tillsammans med lite raki). Denna efterrätt äts med fördel ljummen och tillsammans med vaniljglass. Künefe är dock en dessert som inte alltid smakar likadant, i Turkiet tillagas den på olika sätt i olika delar av landet. Men den variant vi förespråkar är den som brukar serveras i semesterorter som till exempel Alanya eller Side.

I Sverige har vi en tendens att göra om utländska maträtter till “vår egna”. Vi har till exempel en alldeles egen variant på kebab som inte alls liknar det turkiska originalet. Sedan har vi även en förkärlek till turkisk yoghurt och därför tänkte vi här bjuda på ett tips om en “försvenskad” turkisk dessert. Citronpaj med turkisk yoghurt är helt enkelt precis vad det låter som. Det är en helt vanlig citronpaj men med lite yoghurt på toppen som bryter av den söta smaken på ett härligt sätt. Det är inte alls svårt att tillaga den, och det tar bara dryga halvtimmen att baka den. Här kan du läsa receptet.

Fortsätt hålla utkik på vår hemsida för ytterligare tips på recept från det turkiska köket, vi kommer presentera ännu fler desserter och maträtter vad det lider!