Turkiets bästa matupplevelse hittar du i Istanbul

post thumb
Turkiets Bästa Matupplevelse
Av Frida/ 15 Nov 2016

Turkiets bästa matupplevelse hittar du i Istanbul

Istanbul är en fantastisk stad med oändligt många möjligheter, och för alla matintresserade är detta verkligen rena rama paradiset.

Vi svenskar har en tendens att likställa turkisk mat med kebab, men det är så fel det bara kan bli. Till att börja med är den kebab som turkarna lagar något helt annat än den svenska varianten med vitlökssås och pommes frites. I Turkiet är kebab snarare ett samlingsnamn för grillad mat och kan bestå av lamm, kyckling, kalv, fisk eller grönsaker. I Istanbul kan du hitta kebabstånd i snart sagt varje gathörn som serverar rätten på de mest egendomliga sätten.

Men det som främst gör Istanbul så speciellt när det kommer till maten är dess enorma variation, vilket i sin tur har att göra med hela stadens olikheter. Detta är en stad som geografiskt är uppdelad mellan två världsdelar, Europa och Asien. Som en följd av detta har Istanbul kraftiga influenser av båda världsdelarna, vilket blir extra tydligt när det kommer till maten.

Kombinationen av asiatiska och europeiska kryddor gör maten i Istanbul fullständigt unik, och det finns några rätter som man bara inte får missa. Meze är Turkiets motsvarighet till spansk tapas, eller om ni så vill, svenskt smörgåsbord. Detta är egentligen en förrätt, även om vissa äter det som en hel måltid. I Istanbul består rätten inte sällan av fisk, bönor, kyckling, sallader och olika typer av röror. Meze upplevs på bästa sätt i Istanbul, och ingen annanstans blir smakexplosionen så kraftfull som här. Kryddningen från Europa och Asien blir extremt påtaglig, och det är helt enkelt en fantastisk rätt.

Köfte är en annan typisk turkisk rätt som är väldigt populär i Istanbul. Egentligen är detta ett namn som används för olika typer av färser. Det kan vara lamm, kyckling, nöt, kikärter, bondbönor eller andra grönsaker. Likt meze är detta en rätt med influenser från olika kulturer. I Istanbul är det väldigt populärt att fritera färsen och ha det på ett spett. Detta kallas då för kuru köfte.

Restauranger

Med nästan 14 miljoner invånare är Istanbul en riktig världsmetropol, därför kan det vara svårt att veta vilka restauranger som är värda att besöka. Vi har dock några favoriter som starkt kan rekommenderas.

Imroz

När vi besökte restaurangen var det så mycket folk att det knappt gick att få ett ledigt bord. Efter många om och men lyckades vi till slut hitta ett, och det är vi väldigt tacksamma över. Här ska man definitivt äta Kalamares, dvs. små friterade bläckfiskringar. Till det bör man ta pepparrotssås eftersom det bryter av så härligt mot den söta fisken. Måltiden avslutas på bästa sätt med en Raki.

Ciya Sofrasi

Denna trevliga lunchrestaurang besökte vi förra året, och det var minst sagt en speciell upplevelse. Maten var kryddstark och god. Men det var ingen traditionell krog utan mer som en slags buffé där du plockade på dig av smårätterna och betalade efter vikt. När vi var där var stället fyllt med turister som inte verkade speciellt intresserade av maten, istället satt de helt uppslukade vid sina mobiltelefoner. Det visade sig att vi hamnade mitt bland ett gäng casinospelare som av någon anledning tyckte att restaurangen passade bra för detta ändamål. Via en sajt som hette insättningsbonus.se satsade de rejäla pengar på olika typer av spel. Om Ciya Sofrasi fortfarande bjuder på den här typen av udda möten vet vi inte, men maten var i vilket fall som helst fantastisk.

Asitane

Detta är en av våra absoluta favoriter i Istanbul, och vill du äta som en riktig sultan är detta stället för dig. Här kan du njuta av Süleyman den stores mest betydelsefulla rätter. Men var beredd på att det kan kosta en slant.