Tips på turkisk meze till spelkvällen

post thumb
Turkisk Meze
Av Frida/ 22 Dec 2021

Tips på turkisk meze till spelkvällen

Om du snart ska anordna en spelkväll med dina vänner kanske du vill ha tips på god mat. Eftersom det rör sig om en spelkväll är det bäst med mat som är enkel att äta med en hand och som inte kladdar. Turkisk meze är något som är perfekt för detta. Det går dessutom att variera så att det passar alla smaker och preferenser.

Vad är Turkisk meze?

Det kan egentligen beskrivas som turkisk mingelmat som är perfekt till spelkvällar och andra stora sammankomster. Turkisk mat är känd för att vara väldigt kryddstark och meze är inget undantag. Rätterna kan även lagas i förväg vilket är ett stort plus. De blir till och med godare ju längre de får ligga och gotta till sig. Det finns väldigt många olika recept och du kan själv plocka ut de som du finner mest intressanta. Det finns även flera rätter som är helt vegetariska.

Massvis med röror och bulgur

Om du ska servera en äkta meze ska du gärna ha flera olika röror på bordet. Du kan till exempel ha en fetaoströra som passar till bröd och grönsaker. Du kan även göra en yoghurtröra och en tzatzikiröra som komplement. En smak som är väldigt förknippad med Mellanöstern är bulgur. Detta är ett väldigt mångsidigt livsmedel som går att använda på flera olika sätt. Du kan till exempel göra en simpel bulgursallad som går att äta både varm och kall. Dessutom brukar den passa väldigt bra ihop med olika röror. Du kan även ha med ett par turkiska köttbullar som sätter piff på de andra rätterna. De är små och oftast dränkta i tomatsås med flera starka kryddor.

Glöm inte grönsakerna

Något du inte får glömma när det kommer till turkisk meze är olika sorters grönsaker. Du kan till exempel hyvla zucchini och göra små rullar fyllda med getost. Det är smaker som gifter sig väldigt bra ihop. Dessa går dessutom att sätta på tandpetare.

Äta och spela samtidigt

Det enklaste sättet att anordna en spelkväll idag är att samlas hemma hos någon och spela online. Då kan alla sätta in lite pengar på sitt spelkonto och så kan ni spela tillsammans. Man kan till exempel spela roulette i live casinot och sitta vid samma bord. Det funkar bäst om alla spelar via sina mobiler eller tar med sig sina laptops. Då behövs det också enkel plockmat som alla kan ta när de blir sugna på något. Vi vågar nästan lova att den turkiska plockmaten kommer göra stor succé.

Mixa turkisk meze med andra länder

Du behöver inte bara hålla dig till turkisk meze. Det är också ett populärt fenomen i grannländer som Grekland och Libanon. Alltså kan du få in väldigt många smaker på en och samma tallrik. Det enklaste är att servera allt på små fat och låta gästerna plocka åt sig rätterna de vill äta. Glöm inte heller att bjuda på någon god dricka om passar till de olika rätterna.