Ha koll på vett och etikett i Turkiet

post thumb
Vett Och Etikett
Av Frida/ 26 May 2017

Ha koll på vett och etikett i Turkiet

I tidigare inlägg har vi huvudsakligen fokuserat maträtter och recept, men hand i hand med detta går även vett och etikett. Detta ämne är högst aktuellt, speciellt om man som svensk planerar att besöka landet och vill göra ett så gott intryck som möjligt på lokalbefolkningen samt att respektera kulturen. Här kan du läsa lite mer om vad du bör och inte bör göra i Turkiet.

Hälsa rätt

Att hälsa på människor är förmodligen något du kommer att göra väldigt ofta om du åker till ett annat land på semester. Genom att hälsa korrekt och bete dig på rätt sätt är det betydligt lättare att bli uppskattad och respekterad av den lokala befolkningen. I Turkiet tar man framförallt i hand och det är viktigt att handslaget är mycket fast och initiativrikt. Kindkyssar är även vanligt, dock när det gäller lite mer bekanta relationer. Skulle du möta en kvinna i muslimska kläder bör du inte sträcka fram handen för att hälsa.

Stressa inte för mycket

I Turkiet anses det i regel viktigt att komma i tid, men dock råder ett generellt överseende gällande förseningar. Givetvis är detta en gradfråga men i de flesta av fallen är det accepterat att vara 10-15 minuter sen om man kan uppge en god anledning. Ha dock som mål att alltid försöka komma i tid.

Här kan du givetvis ha i åtanke att ditt beteende beror på situation och framför allt vilken typ av relation du har till inblandade parter. Gäller det bekanta eller nära vänner och om eventet i sig är relativt vardagligt så är det inte lika strängt med tiderna. Gäller det däremot mer formella arrangemang bör man i regel hålla ett öga på klockan, oavsett om det gäller nära relationer eller ej. Att komma i tid är ett universellt tecken på respekt och samhörighet som inte ska underskattas – oavsett vilket land eller situation man befinner sig i.

När du ska ge bort någonting

Presenter är högt uppskattade i Turkiet och inom den österländska kulturen i allmänhet. I Turkiet är det vanligt och i princip förväntat att man tar med sig en present till värdinnan om man är bortbjuden på middag. Vad man ska köpa beror på hur pass nära relation man har med värden eller värdinnan, men blommor är alltid ett bra alternativ. När det gäller affärer kan det också vara uppskattat att köpa presenter. Dessa bör dock alltid överlämnas mot slutet och inte i början av ett möte.

När du ska klä dig passande

Att veta vad man ska ha på sig kan vara svårt när man kommer till ett land med annat kultur och religion, och dessutom annorlunda klimat. Som turist gäller i regel ingen dress code – har du kommit för att sola och bada så är det givetvis det du ska göra. Om du dock är på besök på grund av yrkesrelaterade ärenden bör du klä upp dig. Män har kostym och kavajen bör inte tas av under möten eller liknande situationer – även om det är varmt.

Vid matbordet

Sist men inte minst måste vi givetvis tala om hur man beter sig vid matbordet, eller hur? Här är det viktigt att ha samma bordskick som i Sverige och speciellt om man är bortbjuden. Tugga inte med öppen mun, sträck dig inte och håll kniv respektive gaffel i rätt hand. Att utbringa en skål är helt accepterat, till och med uppmanat, och detta gör man genom att säga “Serefe”. Gästfriheten i Turkiet är mycket central och stor men om du blir bjuden förväntas det att du bjuder tillbaka. Gästfriheten bygger på ett kontinuerligt givande och tagande, oavsett realtion.

Turkiet är ett underbart land att resa till som har många roliga och kulturella upplevelser att bjuda på. Framförallt är maten fantastisk och en härlig omväxling från till exempel den svenska husmanskosten. Här kan du avnjuta turkiskt kaffe i skuggan, njuta av en söt Baklava eller hugg in på en riktigt saftig kebab. Här väntar alla möjliga typer av smakupplevelser för den som är intresserad av att ta del av rik kultur via dess kök. Om du behöver tips inför resan eller vill fördjupa dig i lite turkiska recept så hittar du dessa här på sidan tillsammans med alla våra andra artiklar på denna sida.