Turkisk mat

Matkultur med rötter i Osmanska riket

När man tänker på turkisk mat så är ofta kebab den första rätt som dyker upp i huvudet men det turkiska köket rymmer så mycket mer än det. Den turkiska matkulturen utvecklades under den osmanska tiden och är närbesläktad med den iranska. Många maträtter och livsmedel har namn som härstammar från persiskan som köfte, pilaff och kebab. Även om man ofta pratat om en turkisk matkultur så skiljer sig olika regioner åt en del när det kommer till traditionell mat. Följ med på en spännande resa genom det turkiska köket och ta del av våra bästa turkisk mat recept.

Är man en brödälskare är acma som är ett fluffigt och saftigt bröd, ett måste. Brödet kan ätas med eller utan ostfyllning och passar utmärkt till en kopp turkiskt te.

Turkisk kebab på grill

Meze - smarriga smårätter

Ordet meze hörs ofta i samband med turkisk mat och är ett samlingsnamn för olika smårätter och röror. Några av våra favoriter är friterade grönsaker och fetaostfyllda smördegsrullar som görs enligt traditionell turkisk mat recept.
Meze kan serveras som förrätt eller som en hel middagsbuffé och innehåller alltid ett urval av olika röror. Antep ezme är en stark tomatröra som passar perfekt till vitt bröd. För att väga upp hettan brukar det även serveras en sval yoghurtsås som innehåller gurka, mynta och vitlök.

Turkisk mat - med köttet i centrum

Vad hade turkisk mat varit utan det fantastiska tillagade köttet? Grillade kötträtter är typiska för landet men även färsk fisk och grytor. Pide är namnet på turkiska piroger köttfärs som antingen serveras ovikt som en pizza eller ihopvikt. Föredrar man pirogen utan kött så finns det många andra fyllningar att välja mellan.

Det turkiska köket har många likheter med medelhavsdieten som idag har blivit en av de mest omtyckta kosthållningarna och som har spritt sig över stora delar av världen. Det beror på att den ger mycket variation, lagas på färska och smakrika råvaror och är riktigt nyttig då den är full av näring och vitaminer.

Pide - Turkisk pizza

Köfte och kebab

Köfte kan sägas vara en kryddig köttbulle som är lagad enligt turkisk mat recept och skiljer sig en del från den köttbulle som vi är vana vid här i Sverige. Grundreceptet innehåller lammfärs, lök, ströbröd och spiskummin men kan varieras på många sätt med smaksättning av mynta, paprikapuré, chili och vitlök. Formen varierar från runda bullar till avlånga biffar som grillas på spett.
Vi svenskar tänker ofta på kebab när vi tänker på turkisk mat men många vet inte att kebab är ett samlingsnamn för många olika typer at kötträtter. Kebab betyder grillat kött och kan serveras som grillspett, i gryta, som kebabtallrik, eller med ris eller bulgur. Beroende på i vilken turkisk region du befinner dig kommer du få smaka den lokala varianten av kebab.