Goda recept på medelhavsmat som passar till alla tillfällen

post thumb
Medelhavsmat
Av Frida/ 03 Aug 2023

Goda recept på medelhavsmat som passar till alla tillfällen

Det finns inte mycket som slår mat från Medelhavet och Turkiet. Dessutom är det riktigt nyttig mat som går att kombinera på flera olika sätt. Läs vidare om du vill ha tips på recept på Medelhavsmat som funkar till vardag och fest. Det spelar ingen roll om du ska äta själv eller om du vill bjuda ett lite större sällskap.

Perfekt mat för sommaren

Även om det går att äta Medelhavsmat året om är det kanske lite extra gott på sommaren. Då passar det väldigt bra med en helgrillad fisk eller kyckling tillsammans med en massa goda tillbehör. Det funkar oavsett om du ska ha en större fest eller bara samla några vänner för att lämna in ett andelsspel. Det mesta är dessutom väldigt enkelt att laga vilket är ett stort plus i kanten.

Recept på medelhavsmat som passar till förrätt

Om du vill bjuda på en god förrätt finns det många bra alternativ bland medelhavsmaten. Något som du inte bör missa att bjuda på är klassikern tzatsiki. Är det någon rätt som verkligen förknippas med Grekland så är det denna. Den kan användas till bröd, sallad och som en sås till kött eller biff. Det är också vanligt att använda tzatsiki till gyros och kyckling.

Något som också är väldigt typiskt att ha till förrätt är en ganska simpel sallad. Det kan till exempel vara en örtsallad eller en morotssallad. Det är perfekt med något fräscht och enkelt innan man går över på huvudrätten. Dessutom kan du blanda i det som du själv tycker är gott.

Bröd är också en viktig del av medelhavskosten och särskilt till förrätt. Därför kan du köpa någon god baguette som du skär upp i lite mindre bitar. Sedan är det bara för alla att ta för sig. Det är också väldigt gott att doppa bröden i olivolja från salladen eller andra rätter.

Goda recept på medelhavsmat som passar till huvudrätt

När det är dags för huvudrätten finns det också otroligt mycket att välja på. Du kan till exempel göra det enkelt för dig och laga rätten i ugnen. Något som är väldigt populärt bland annt inom turkisk mat är ugnsbakad aubergine med fetaost och tomatsås. Det är dessutom en rätt som till stor del sköter sig självt.

Fräscha råvaror är A och O när det kommer till medelhavskost och de drar verkligen nytta av sin närhet till havet. Därför är det inte så konstigt att fisk och skaldjur är en stor del av deras kost. Om du vill stå på stort kan du därför bjuda på en helgrillad fisk med tillhörande grönsaker. I Medelhavet grillar man den alltså med huvud och ben intakta.

Avsluta med efterrätt

Om du ska avsluta med en efterrätt finns det knappast något som känns mer Medelhavet än yoghurt. I Grekland är det vanligt att man får en liten skål med yoghurt och honung. Det känns ofta som en väldigt fräsch avslutning på en lång middag. Ett annat tips är att göra en god kaka som passar perfekt till kaffet.