Vad är egentligen turkiskt te?

post thumb
Turkiskt Te
Av Frida/ 28 Sep 2021

Vad är egentligen turkiskt te?

Kanske har du redan testat på turkiskt te? Det är en speciell typ av te som görs på lösa och svarta teblad i en vattenkokare. Det som kännetecknar denna typen av te är att det bryggs väldigt långsamt och har en stark smak. Därför är det vanligt att man spär ut det med varmt vatten tills man är nöjd.

Hos Acma älskar vi all form av Medelhavsmat samt tillbehör och vi tipsar dig om en massa härlig turkisk mat. Om du vill ha något gott tilltugg till teet kan du alltid baka en baklava.

Serveras i små glas

Något som är väldigt typiskt för turkiskt te är de små och genomskinliga glasen som de serveras i. Det förhöjer hela upplevelsen lite extra och är ett måste om du ska dricka te på autentiskt vis. Därför kan de vara värda att investera i.

Du hittar normalt turkiska teglas på Amazon, loppmarknader eller på orientaliska butiker som säljer lite av varje. Många köper också med sig denna typen av glas om de är i Turkiet på semester. Därför kan du oftast hitta de i Sverige.

Turkiskt te dricks utan mjölk

Om du ska dricka turkiskt te precis som de från Turkiet ska det drickas utan mjölk. Andra saker du behöver veta om turkiskt te är:

Turkiet är den största konsumenten av te i världen De konsumerar mer än 7,5 gram per capita Några av de populäraste sorterna är Earl Grey och Ceylon

Caykur Tea är största producenten

En av de största producenterna av turkiskt te är Caykur Tea och de producerar mer än hälften av allt te i Turkiet. De har numera inriktat sig på en mer ekologisk produktion för en fortsatt hållbar framtid.

Caykur Tea är inte bara en tillverkare av te, de sponsrar även det lokala fotbollslaget i regionen som heter Caykur Rizespor. De spelar i den högsta ligan i Turkiet. Företaget i dess nuvarande form grundades 1983 men deras rötter går tillbaka till 1900-talet. Det är ett bra ställe att börja om du vill dricka turkiskt te.