Mat från regioner med berg i Turkiet

post thumb
Turkisk Mat
Av Frida/ 09 May 2024

Mat från regioner med berg i Turkiet

Turkiet är ett land med varierad geografi, inklusive imponerande bergskedjor som sträcker sig över flera regioner. Dessa berg spelar inte bara en viktig roll för landets ekosystem utan har också en betydande kulturell inverkan, inklusive på de kulinariska traditionerna och turkisk mat.

Berg i Turkiet

  • Taurusbergen (Toros Dağları): Denna bergskedja sträcker sig längs den södra delen av Turkiet, från västra till östra Anatolien. Taurusbergen är kända för sina höga toppar och djupa dalar. Den högsta toppen är Mount Demirkazık, som når 3 756 meter över havet.
  • Pontiska bergen (Kuzey Anadolu Dağları): Längs den norra kusten vid Svarta havet ligger de Pontiska bergen. De är ofta täckta av tät skog och har en fuktigare klimat än resten av Turkiet. Den högsta punkten i denna kedja är Kaçkar Dağı, som når 3 937 meter.
  • Ararat (Ağrı Dağı): Detta är Turkiets högsta berg och når 5 137 meter. Beläget i östra Turkiet nära gränsen till Armenien, är Ararat också känt i biblisk historia som platsen där Noaks ark sägs ha strandat.
  • Anatoliska platån (Anadolu Yaylası): Denna centrala region är omgivet av berg, inklusive Taurusbergen i söder och Pontiska bergen i norr. Platån själv är hög och torr, med höjder som varierar mellan 900 och 1 500 meter över havet.

Typiska maträtter från bergsregionerna

Bergsregionerna i Turkiet har utvecklat unika kulinariska traditioner, ofta påverkade av de ingredienser som är tillgängliga i de höga och ofta karga landskapen.

  1. Keşkek: En traditionell rätt från de centrala och östra bergsregionerna, Keşkek är en typ av gryta gjord på vete och kött (vanligtvis kyckling eller lamm). Den tillagas långsamt tills kornen och köttet nästan smälter samman till en krämig konsistens. Rätten är ofta en del av bröllop och andra festligheter.
  2. Mıhlama: Från de Pontiska bergen vid Svarta havet kommer denna rikliga och ostiga rätt. Mıhlama är gjord av majsmjöl, smör och lokal ost, ofta serverad med bröd för att doppa i den smälta ostblandningen. Den är särskilt populär i provinserna Trabzon och Rize.
  3. Kuymak: Liknande Mıhlama, men med små variationer i ingredienserna och tillagningsmetoden. Den är också en specialitet i Svarta havsregionen och består av majsmjöl, smör och ost.
  4. Höyük kebabı: Från Taurusbergen i södra Turkiet, Höyük kebabı är en unik variant av kebab som tillagas i lergods. Kött och grönsaker kryddas och packas i lergods innan de långsamt bakas, vilket ger en djup smak och saftig textur.
  5. Etli Ekmek: Denna rätt från de centrala Anatoliska bergen liknar en pizza och består av en tunn brödbas som toppas med malet kött och kryddor innan den bakas i en vedeldad ugn.

Sammanfattning om mat från regioner med berg i Turkiet

Bergsregionerna i Turkiet bidrar till landets mångfald, inte bara genom sin natur och geografi utan också genom sina unika kulinariska traditioner. Rätterna från dessa områden återspeglar de lokala ingredienserna och de specifika förhållandena i varje region, vilket skapar en rik och varierad matkultur.

Om Turkiet kanns långt borta kan de svenska bergen vara ett alternativ. Att hyrastugasälen är populärt året runt.