Medelhavsdieten

Världens hälsosammaste kök

Efter flera studier om olika mattraditioner har det blivit allmänt känt att medelhavsdieten är det kök som människan verkar leva längst på. Dieten är full med nyttiga fetter, vitaminstinna råvaror och viktiga mineraler. Här kan du lära dig mer om mattraditionen och få inspiration till att laga mat som är bra för din kropp och knopp. Medelhavsdieten recept är ofta enkla och okomplicerade och förutsätter hög kvalitet på råvarorna då det är de som har huvudrollen i alla rätter. Här byggs god och nyttig mat från grunden.

Att dieten är nyttig utesluter inte godsaker. Ett exempel är acma som är ett saftigt och fluffigt bröd som passar utmärkt till frukost eller en kopp te på eftermiddagen.

Ugnsbakad torskrygg med grönsaker på blå tallrik

Enkelhet är nyckeln

Fokus i medelhavsdieten är ett rikligt intag av fisk, frukt, grönsaker, bär, vegetabiliska fetter, frön, nötter och baljväxter. En bra idé är att införskaffa en medelhavsdieten kokbok för att på inspiration till en hälsosammare kost.
Vad är det då vi ska undvika enligt medelhavsdieten? Konsumtionen av rött kött, charkprodukter, raffinerat socker och animaliskt fett ska helst hållas på en låg nivå. Maten ska lagas från grunden och därmed undviker man onaturliga tillsatser och processad mat med en lång och komplicerad innehållsförteckning.

Medelhavsdieten bra för hjärtat

En strikt medelhavsdiet kan ha positiva effekter på hjärtat även om man inte vet exakt vad det är i kosten som ger dessa goda resultat. Några möjliga effekter av medelhavsdieten kan vara viktnedgång, bättre blodfetter, sänkt blodtryck, sänkta kolesterolhalter, stabilare och lägre blodsocker, minskad risk för inflammation och mindre risk för hjärtkärlsjukdomar.

Turkisk mat som ursprungligen utvecklades under den ottomanska tiden ligger ganska nära medelhavsdieten och bygger på samma sätt som medelhavsdieten på bra råvaror som lagas med omsorg och enkelhet från grunden. Kryddsättningen kan vara lite mer vågad och smakrik i den turkiska mattraditionen än i det italienska, spanska eller grekiska köket.

Traditionell turkisk mat

Ät rätt typ av fett

Fettet tros ha en central del i medelhavsdieten och vara nyckeln till de hälsofördelar den för med sig. Det är inte fokus på att äta fettsnålt utan hemligheten ligger i vilken typ av fett man väljer. Det ingår knappt något mättat fett i medelhavsdieten recept, men desto mer enkelomättat och fleromättat fett. Enkelomättat fett finns främst i olivolja medan nötter är fulla med fleromättat fett.
Genom den stora mängd fisk som ingår i medelhavsdieten får man i sig omega 3-fetter. Dessa är viktiga för att kroppen själv ska kunna tillverka fettsyror. Även gröna blad som spenat och grönsallad innehåller dessa fetter. Två ytterligare faktorer som medelhavsköket inspirerar till är att låta måltiden ta tid samt att äta på regelbundna tider.