Istanbul

post thumb
Istanbul
Av Frida/ 21 Jan 2016

Istanbul

Istanbul är, förutom Turkiets största stad, också en av de (enligt mig och många andra) vackraste städerna i landet. Istanbul ligger precis på gränsen mellan Europa och Asien och har en otroligt spännande historia. Man tror att staden har varit bebodd ända sedan år 3000 före Kristus. Under 100 talet före Kristus blev Istanbul, då kallat Byzantium, del av det romerska riket och år 306 efter Kristus gjorde kejsare Constantin den Store staden till huvudstad för det östra romerska riket. I och med det döptes staden om till Constantinopole.

Staden var under attack flertalet gånger under hundratals år av både persier, araber, nomader och medlemmar ur det fjärde korståget. Anledningen till att så många ville åt staden var för den perfekta platsen för handel eftersom staden var mittpunkt för tre olika kontinenter.

Ottomanska turkar ledda av Sultan Mehmet den andra lyckades erövra staden år 1453 och döpte om den till Istanbul som då blev den tredje och sista huvudstaden i det Ottomanska riket. Det var ett stort kulturellt, politiskt och kommersiellt centrum. Republiken Turkiet anlades år 1923 och huvudstaden fick då bli Anakara.

Idag är Istanbul en otroligt vacker och välkomnande stad som erbjuder mycket för såväl turister som lokalbefolkningen. Mina bästa tips om du ska iväg till staden är att besöka museet Aya Sofya. Aya Sofya byggdes som en kyrka år 537 och konverterades till moské av Mehmet Erövraren när ottomanerna tog över staden 1453. Det deklarerades som museum år 1935 av Ataturk. Det är en otroligt vacker byggnad med fantastisk arkitektur och en otroligt rik historia.

På plats i Istanbul kan man också vandra längs den sju kilometer långa sträcka som utgör en över 1500 år gammal försvarsmur. Muren upprättades av bysantiska kejsaren Theodosius och omger det som är Istanbuls gamla stadskärna. För fler tips på vad man kan göra i staden så har Lonely planet</span en jättebra guide till Istanbul.