Baklava

post thumb
Baklava
Av Frida/ 25 Sep 2015

Baklava

En av mina absoluta favoriter när det kommer till efterrätter eller sötsaker är Baklava. Om du aldrig testat tidigare och gillar sötsaker så rekommenderar jag att du skyndar iväg och köper dig en liten bit genast! Baklava är bland det godaste som finns, en riktigt söt liten bit med honung och nötter som ibland bara droppar av sötma.

Baklava är faktiskt inte så jättesvårt att göra själv, men det kan krävas att man testar några gånger innan man får till den så att den blir helt perfekt, så jag skulle rekommendera att du provar att baka den själv hemma innan du gör den till till exempel en middag eller tebjudning.

Det du behöver är:

1 paket filodeg
500 g hackade nötter
250 g smör
1 tsk kanel
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
1 dl honung

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra sidor och botten på en stor plåt.

Hacka nötterna och strö över honung.

Rulla ut filodegen, skär den i mitten så att den passar i plåten. Täck över degen med en fuktig bakhandduk så att den håller sig mjuk och smidig medans du bakar.

Lägg två bitar filodeg i plåten och bre på rikligt med smör, lägg på två till, bre på smör igen och fortsätt på samma sätt tills du har totalt 8 lager. Sen sprinklar du på ungefär 3 msk av nöt- och kanelblandningen på toppen. Lägg sedan på två till degbitar och smöra. Lägg på ett till lager med nötblandning och fortsätt. Toppenlagret med nötter, smör och deg ska vara ungefär 6-8 lager stort.

*** Det går såklart bra att göra lagren på olika sätt. Man får helt enkelt experimentera lite tills man hittar sin egen favorit och man klan ju dessutom prova en massa olika nötblandningar ***

Ta sedan en vass kniv och skär små trekanter eller fyrkanter och sen är det dags för den härliga degen att skjutsas in i ugnen. Den ska bakas i ungefär 50 minuter tills baklavan är guldig och krispig.

Medans baklavan bakas i ugnen kan du göra ordning såsen. Koka vatten och socker tills sockret smält och lägg i honung och vaniljextrakt. Låt det bubbla i pannan i ungefär 20 minuter.

När baklavan är färdig i ugnen tar du ut den och så häller du direkt på såsen över den med en sked eller mindre slev. Man kan sen sprinkla lite extra nötter på toppen. Det brukar bli riktigt fint med hackad pistage, det ger den lilla godbiten en riktigt läcker färg! När den sen svalnat lite är den färdig att serveras!

Det går jättebra att frysa in baklava. Lägg bakplåtspapper mellan dem bara så att det går lätt att få isär dem!