Resmål i Turkiet – Istanbul

post thumb
Resmål I Turkiet
Av Frida/ 20 May 2016

Resmål i Turkiet – Istanbul

Turkiet har varit ett väldigt populärt resmål under massa års tid och ett av de hetaste resmålen i Turkiet just nu är Istanbul. Istanbul är Turkiets gamla huvudstad och ligger i den norra delen av Turkiet nära gränsen till Grekland. Är man ute efter en sol och bad semester ska man nog söka sig till Turkiets södra del, men uppskattar man stora städer som aldrig sover och som bjuder på kultur och nattliv i mängder så är Istanbul det perfekta resmålet.

Till Istanbul kan du hitta riktigt billiga flyg, ibland för bara några hundralappar. Att bo i Istanbul behöver inte heller kosta så mycket om du inte tillhör den väldigt kräsna sorten. I Istanbul känner man verkligen av hur Europa möter Asien, det är två världsdelar i ett. Det känns både modernt och gammalt, men i en härlig och livfull miljö. Här kan du möta riktigt praktfull historia genom att besöka några av de många museum som staden erbjuder. De museum som rekommenderas mest av de som besökt Istanbul sedan tidigare är:

Topkapi Palace som är ett palats som ligger på Seraljudden mellan Gyllene hornet och Marmarasjön. Detta var de Osmanska sultanernas residens och den plats som var deras administrativa centrum.

Choramuseet som även kallas “Den helige frälsarens kryka”. Detta är en medeltida Grekisk Ortodox kyrka som har blivit till ett museum. När det byggdes så var det ifrån början en del av ett munk komplex. Denna kyrka sägs vara enorm och väl värd ett besök Rahmi M. Koc-museet är det första museet i Istanbul som är dedikerat till historian kring transport, industrin och kommunikation inom Turkiets historia. Det finns mycket historiskt att se och läsa om när du besöker denna byggnad.

Förutom museum så finns det självklart en massa andra intressanta sevärdheter. Bland annat finns det en stor mängd moskéer att beskåda. Men endast utifrån, men brukar tyvärr inte få gå in de flesta moskéer om du inte är troende muslim. Men det finns självklart undantag. Till exempel är Sultanahmet Camii (Blå Mosken) väldigt populär att besöka. Denna enorma oh vackra moské är dessutom helt gratis att besöka. Vill man när man är på väg ut så kan man lämna ett litet bidrag, men det är inget måste.

Ett hett tips är även att inte bara kika efter det som finns i staden Istanbul utan även kika på det som finns under staden. Det som är mest sevärt under marken är Basilica Cistern (Yerebatan Sarayi, Det sjunkna palatset). Detta är den absolut största av Istanbuls alla antika underjordiska cisterner. Denna byggdes på 500-talet av den bysantiske kejsaren Justinianus. Den skapades för att lagra vatten åt det stora palatset. Efter en period så glömdes den sedan bort för att återupptäckas år 1500. Från början använde folk cisternen för att göra sig av med soppor och skräp och även ibland lik. Men efter ett tag började man istället att använda den för att försörja Topkapipalatset med vatten. På 1990 talet byggde de upp små promenadbroar som man nu vandrar runt på under sitt besök samtidigt som man lyssnar på vacker musik som spelas i bakgrunden. Det finns även ett café där nere om du skulle bli sugen på lite förfriskningar eller turkiskt te. En vacker plats som definitivt är värt ett besök.

Är du intresserad av gamla forntida ruiner så finns det en massa annat liknande att besöka i Istanbul som bland annat Mosaic museet, Istanbul city walls, the castle of seven towers och walls of Theodisius.

Om det är något som Turkiet är känt för så är det även deras span. Här kan du besöka stora vackra byggnader för att uppleva Hamam (turkiskt bad). Detta brukar beskrivas som fantastiska och avkopplande upplevelser och passar perfekt för dig som vill njuta lite extra av din semester. En av de mest kända ställena för att uppleva detta i Istanbul heter Ayasofya Hurren Sultan Hamami. Här kan du boka in behandlingar privat eller för hela företag. Det finns en mängd olika behandlingar att välja mellan som vara mellan allt från 35 till 90 minuter. Men tänk på att göra din reservation i tid då detta ställe är mycket populärt, speciellt under högsäsong. Det finns även en tillhörande restaurang i byggnaden som ska ha riktigt bra mat. Perfekt för den som vill ha en lugn och avkopplande eftermiddag och kväll. Här kan du testa någon typiskt Turkisk grillad rätt eller någon av deras goda desserter. Eller varför inte starta din dag med härlig massage för att sedan avnjuta restaurangens klassiska turkiska frukostbuffe.

Ja, det finns med andra ord en hel del att hitta på i Istanbul. Detta var bara ett fåtal förslag om vad man kan göra i den stora härliga staden. vi kommer självklart att uppdatera om mer sevärdheter, platser att besöka, restauranger att äta på, klubbar och barer som är heta och mycket mer. Ett inlägg om denna populära och vackra stad räcker inte allt för långt.