Fyllt med smak, kryddor och god sås. Vår favoritmat efter en sen utekväll eller när bakfyllan slår till dagen efter. Passar även bra på pizzan till filmkvällen med nära och kära. Japp, du har gissat rätt! Vi pratar om vår kära kebab! Jag var på semester i Berlin förra veckan, och där insåg jag att kebaben fyller 50 år i Europa!
Kebaben har existerat i flera århundrande i Turkiet dock har den serverats på en talrik med ris och grönsaker. Exakt när turkiska immigranter tog det till Europa och omvandlade det till den kebab vi känner till idag går att diskutera. Dock är vi tacksamma att de gjort det.
I Berlin så får man tacka Mehmet Aygun och Ladir Nurman som 1971 respektive 1972 gjorde att kebaben blev känd och en konkurrent till pizzan. Den första kebabrestorangen öppnades i London dock, 1968, vilket gör att kebaben fyller 50 år nu! En snabbkurs hittar ni i vår lilla kebabskola.
När jag var i Berlin så var det ett kebabställe på varje hörn. Köttet snurrade och det luktade ljuvligt. När man beställde så fick man oftast färskt kebab som de skar från den snurrande plattan och man får själv välja vad för sallad man vill ha. Allt från vanlig sallad till fefaroni och hummus fanns det att välja på.
Runt om i världen så har kebab fått en statussymbol inom nattlivet mer som nåt man fyller magsäcken med efter nattlivet än som 3 stjärnigt Michelin mat. Och dessa restorangen är alltid välplacerade när man är på väg hem efter festandet. Sydney till San Francisco, Belfast till Beijing, ja var än man befinner sig så finns de där.
Efter att ätit kebab nykter så inser jag att det är underskattat som mat. Kebab är det perfekta pålägget för en macka till exempel.
Det roliga med kebabställen i Berlin är att alla är olika. Alla kebabställen har jättegod kebab men alla har något som är utöver det vanliga, och som gör att de skiljer sig från varandra. Irmen’s har jättemycket smak i köttet, Tadim’s är kända för rostat och färskt bröd till kebaben och det är absolut inte ovanligt att stå 45 minuter i kö hos Mostafa’s för att få smaka på de krispiga, färska grönsaker.
Jag har flera gånger tänkt på hur det hade varit att kombinera alla de 3 och göra ett ultimat kebabställe.
Så om ni har möjlighet att åka en weekend till Berlin så hoppas jag att ni besöker alla dessa 3 ställen och bildar er en egen uppfattning.
Och när ni ändå är där så kan ni passa på att besöka casinon som finns lite överallt. Det är stor skillnad jämfört med Sverige och en upplevelse man inte ska missa om man är på plats. Vill man värma upp lite innan så kan man spela casino online också. På http://www.kacino.se/ hittar du de bästa erbjudande och bonusar för att få ett bra tillskott till din spelkassa, helt gratis!