Lilla kebabskolan

post thumb
Lilla Kebabskolan
Av Frida/ 08 May 2016

Lilla kebabskolan

Alla har vi väl smakat kebab. Bor man i Sverige finns det kebabhak runt varje hörn känns det som. Vissa är bättre än andra men man har oftast sina favoritställen man går till när det kurrar i magen och man blir sugen på en Turkisk Kebab. Men hur Turkisk är egentligen den kebab vi äter i Sverige? Är man van vid kebabkiosken på hörnet hemma i Sverige och sedan reser till Turkiet och testar på Kebab där så brukar man få en riktigt smakrik överraskning. Kebaben i Turkiet är enligt mig iallafall otroligt mycket godare än den försvenskade kebab som ofta sälj i Sverige.

Så vad är skillnaden på svensk kebab och turkisk kebab? Först och främst har det vid många tillfällen rapporterats om fläskkötts kebab i Sverige. Riktig kebab innehåller aldrig fläskkött. Turkarna är muslimer och äter in griskött. Det kött man gör kebab av ska bestå av lamm, nötkött eller kyckling. När det kommer till sås och krydda så skiljer sig ofta smakerna en hel del mellan svensk och turkisk kebab. Man känner det framför allt på hur det har kryddat sitt kött.

Den kebab vi är vana vid att få i Sverige kallas för Döner. Det är den kebabrätten som läggs i ett Franskt bröd tillsammans med lök sallad och sås. Det är den kebabsort vi på svenska kallar för kebab i pitabröd. Sedan har vi den klassiska kebabrullen samt kebabtallrik. I Turkiet finner du en hel mängd andra sätt att äta kebab på.

Kebab betyder på turkiska grillat kött. Det är alltså inte bara dessa strimlade bitar som är kebab. Det är all sorts grillat kött som tillagas och serveras på ett visst sätt. De allra vanligaste kebabsorterna du kommer att stöta på om du reser till Turkiet är följande:

Iskender Kebab. Denna består av samma ingredienser som Döner kebab men serveras istället på en tallrik ovanpå tärningsskuret bröd med tomatsås och yoghurtdressing.
Sis Kebab. Denna typ består av grillade köttspett beståendes av nötkött, lamm och kyckling tillsammans med tomat, paprika och grönpeppar.
Adana Kebab. Den mer kryddstarka varianten, kommer ifrån staden Adana som ni kanske hör på namnet. Består av oxkött på spett tillsammans med grillad tomat eller paprika. Kan även bestå av kryddstarka lammfärsrullar som grillas.
Sharwarma kebab. Lamm eller kyckling som har grillats och sedan skurits i små bitar, serveras oftast tillsammans med sallad i pitabröd.
Patlican Kebab. Liknar sis kebab men är istället spett varvat med kött och aubergine

I Sverige anses kebab vara en snabbmatsrätt. I Turkiet är det en helt vanliga maträtter som man ofta går ut och avnjuter på restaurang. Att testa kebab i Turkiet är verkligen att rekommendera, de känns långt ifrån lika flötiga som den kebab vi är vana vid hemma i Sverige och du kommer inte att få samma snabbmatskänsla när du avnjuter din kebab i det soliga Medelhavslandet.