Om Acma

Vi är ett gäng med stort matintresse och i och med vår bakgrund så har vi en stor förkärlek för det ottomanska (alltså det turkiska) köket. Just det ottomanska köket brukar beskrivas som ett av de mest inflytelserika i världen och därmed kommer denna matblogg att handla ganska mycket om just turkisk mat eller annan spännande mat från medelhavsländer som till exempel Grekland och Kroatien.

Här kan du komma in och inspireras av härliga recept och tips på menyer till både middagar och fester. Vi har gott om favoriter bland både förrätter, huvudrätter och efterrätter.

acma

Namnet Acma tog vi från den fantastiska turkiska bullen eller brödet som kallas just Acma. Acma uttalas achma och serveras ofta vid tebjudningar. Självklart ska vi dela med oss av receptet på denna fantastiska brödbit:

Detta behöver du:

  • 600 g mjöl
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 1/2 dl ljummet vatten
  • 1 dl vegetabilisk olja
  • 42 g färsk jäst
  • 2 msk socker
  • 1/2 msk salt
  • 100 g rumstempererat smör
  • Ett ägg, sesamfrön och kummin att toppa med

Gör så här:

Börja med att blanda mjöl, socker och salt i en stor bunke. Gör en liten grop i mitten och häll i vatten, mjölk, olja och jäst sakta och blanda försiktigt med händerna tills du får en fin och smidig deg. Knåda degen väl ett par minuter och rulla den till en fin liten boll. Täck degen med en bakhandduk och låt jäsa i en timme.

När degen jäst klart delar du upp den i mindre bitar. Bitar som är ungefär lika stora som en klementin brukar vara lagom. Doppa händerna i olja så att degen inte kladdar. Lägg en tesked smör i mitten på varje degbit och baka ihop degen runt omkring. Placera bollarna på en plan yta och platta ut bollarna. Rulla sedan bollarna till små tuber, knip ihop ändarna och lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt dem jäsa igen i ca 25 minuter.

Borsta sedan på äggula och sprinkla sesamfrön och kummin på toppen. Baka i ugnen på 200 grader tills de fått en fin, gyllenbrun färg.

Enjoy!