När man tänker på Turkiet så är alkoholhaltiga drycker kanske inte det första som dyker upp i tankegången, utan snarare té och vattenpipa. Ska sanningen fram så har Turkiet dock en hel del alkoholhaltiga drycker och den allra kändaste är utan tvekan Raki.
Raki’n får av många ses som den okända kusinen till Ouzo, Greklands nationaldryck och kändaste likör. De båda dryckerna är en typ av brännvin på druvor smaksatt med en kraftig anissmak. Det finns dock andra typer av Raki, bland annat på fikon. Sambuca är den italienska grannen som även den är en starksprit med smak av anis.
Raki dricks vanligtvis tillsammans med Meze, de varma och kalla smårätterna man fota beställer in vid middagar i Turkiet. Drycken dricks antingen ”straight”, det vill säga precis som den är med ett glas vatten på sidan, men då drycken går från 40-60% i styrka så brukar många blanda i isbitar eller dricka den med en skvätt vatten i. När vatten blandas med Raki’n så får den en grumlig vitfärg vilket ser ut som mjölk blandat med vatten.
Raki har flera hundra år som historia, men det var i slutet av 1800-talet som drycken blev enormt populär i det Ottomanska riket. Moderna Turkiets grundare Attatürk var en stor Raki-drickare och Raki har sedan dess alltid haft en speciell ställning i landet. Raki framställs även på vissa grekiska öar som Kreta och Cypern. I norra Cypern som kontrolleras av Turkiet så hålls även en stor Raki-festival, den största i världen där drycken kan drickas med typisk turkisk och cypriotisk mat.
I och med det är helg så säger vi skål och på återseende!