Te – en viktig del av Turkiets kultur

post thumb
Te
Av Frida/ 10 Oct 2016

Te – en viktig del av Turkiets kultur

Om du någon gång planerar att åka till Turkiet (vilket vi hoppas att du gör) kommer du med all säkerhet att märka hur pass centralt te är för den turkiska kulturen. För att på riktigt förstå dess betydelse kan det vara värt att sätta in den i ett internationellt jämförande perspektiv. Tar man Sverige till exempel finns ingen större tekultur att tala om, annat än att man kan ta en kopp till frukosten eller kvällsmackan. Eller England, som i någon mening, i alla fall historiskt sett, också har en utvecklad tekultur. Det är helt korrekt, där finns en tydlig traditionell koppling, bland annat till sorten English Breakfast. Men det är ändå inte på samma sätt, i Turkiet är teet grundbulten som människornas sociala liv kretsar kring.

I Turkiet kan du inte röra dig utan att se hur människor i alla åldrar dricker te. Det är inte bara till frukosten, utan även på jobbmöten, i parker, på gatorna, på fotbollsmatcher, på teatrar – ja praktiskt taget överallt. Drycken har sedan urminnes tider varit extremt viktig för landet, och redan på 1500-talet gjorde den sitt intåg. Men det tog några århundraden till innan den på riktigt befäste sin position som nationaldryck. I slutet på 1800-talet började denna varma dryck konsumeras i stora mängder bland befolkningen. Och idag är den större än någonsin, inte bara för det sociala livet, utan även för landets ekonomi. Te utgör en bytande del för handeln i landet, och det är inte så konstigt med tanke på hur stora mängder som dagligen inhandlas alla butiker.

Turkiskt te serveras inte på samma sätt som vi nordbor kanske är vana vid, i Turkiet tillagas drycken i en speciell dubbel kanna. I den kokas vattnet upp i kannans ena dela, och själva teet hälls i den andra delen. Vanligtvis brukar teet drickas ur väldigt små tulpanformade glas med stora mängder socker till.

Res till Turkiet och testa denna härliga dryck!