Har du också bokat en semesterresa till fantastiska Turkiet? I så fall kan du se fram emot ett myller av stökiga restauranger och ljuvlig mat i långa banor. Det blir självklart lite extra charmigt om det är en liten restaurang som inte ser så mycket ut för världen. När maten dukas upp kommer du istället att bli positivt förvånad över alla dofter och färger du möts av.
Turkiska smårätter – mumsiga Mezes
Håll med om att det är mysigt att äta en massa smårätter och dela på det som finns framdukat! Mezes är Turkiets svar på Spaniens Tapas – helt enkelt smårätter som kan ätas som små aptitretare. Eller så beställer ni in ett helt gäng av Mezes och äter tills ni blir mätta. Missa inte att prova det fantastiska goda turkiska brödet till.
Ottomanska influenser
De Turkiska läckerheterna härstammar från matkulturen i det gamla Ottomanska riket. Du kommer att hitta liknande Mezes i hela Centralasien och Mellanöstern med fler länder. Ofta kan du välja dessa smårätter som presenteras på en stor bricka. Det finns både kalla och varma smårätter och det kan vara bra att starta med de kalla för att sedan övergå till småvarmt. Det är gott att dricka vin till eller varför inte prova på Turkisk Raki för en äkta upplevelse.
Några populära Mezes
Det finns så otroligt mycket att välja mellan men några av de mest populära och vanligaste listar vi nedan:
• Yoghurt med örter och vitlök
• Aubergine i alla möjliga former.Vindolmar
• Feta ost
• Fyllda musslor
• Vindolmar
• Fyllda Zucchiniblommor
• Bönpuré
• Rökt fisk
• Marinerad bläckfisk
Du känner säkert även igen flera av rätterna, om du varit i Grekland. Mycket av maten påminner lite om vartannat, men i liten annan tappning. Många Turkar dricker även sin Raki till maten, men blandar den med vatten och is. Drycken kallas även för lejonmjölk. Våga testa och du kommer att få en riktigt trevlig kulinarisk upplevelse tillsammans med alla goda Mezes. Glöm inte att smaka på det fantastiska puffiga brödet!