När det kommer till att laga sin egna turkiska måltid är det viktigt att ha kylen fylld med kött, grönsaker och andra ingredienser till maten. Men en rätt är inte turkisk om man inte använder rätt kryddor. Turkiet har länge varit vägkorsningen för handel mellan Europa, Asien och mellanöstern. Landet har därför en mängd olika kryddor från alla världens hörn i sina rätter. Vi har därför gjort en lista med de några av de vanligaste kryddorna som använd i turkiska rätter.
Turkiska kryddor
Mynta används både färsk och torkad till många salladsrecept samt till kött, kyckling och fisk. Det är en viktig ingrediens i Ezogelin soppa och även en populär garnering.
Kummin, eller ”kimyon” som det även kallas har man främst i kötträtter, särskilt sådana med köttfärs som t.ex- dolmar och Sarma rätter. Men även grillade köttbullar och köttgrytor.
Turkisk söt, röd Paprika är en av den bästa paprikakryddan i världen. I turkisk matlagning används det till väldigt många maträtter. Det används särskilt till kött-, kyckling- och bönrätte för att ge färg och smak utan styrkan som finns i chili flingor och pulver. Det används även som garnering till soppor, grytor, kött och kykling.
Kanel är turkarnas favoritkrydda när det kommer till sötsaker. Det används i både som stång och som pulver i flera av turkiets populäraste bakelser. Det används ofta till efterrätter, puddingar, tårtor, kakor och bakelser. Det strös även över den fantastiska drycken ”Salep”, en söt, varm mjölk som dricks som varm choklad.
Oregano är kommer ursprungligen från den eurasiska stäppen och medelhavet så det är ingen överraskning att det är en vanlig krydda i turkisk matkultur. Även kallad ”kekik” och används oftast torkad för att krydda kött, fågel, soppa och sallader. ”Oregano vatten” är gjort med blötlagda oreganolöv och sägs vara bra för att lugna ner magproblem
Chilli är ofta i form av flingor, eller ”Pûl biberi” och är särskilt vanligt i sydöst. Det strös över så gott som allt som garnityr för de som gillar het mat. Det är en huvudingrediens i de flesta starka rätter, speciellt i kött och soppor. Det knådas ofta in direkt i köttfärs när man gör starka versioner av ”Köfte”.