När man tänker på turkisk mat så är ofta kebab den första rätt som dyker upp i huvudet men det turkiska köket rymmer så mycket mer än det. Den turkiska matkulturen utvecklades under den osmanska tiden och är närbesläktad med den iranska. Många maträtter och livsmedel har namn som härstammar från persiskan som köfte, pilaff och kebab. Även om man ofta pratat om en turkisk matkultur så skiljer sig olika regioner åt en del när det kommer till traditionell mat. Följ med på en spännande resa genom det turkiska köket och ta del av våra bästa turkisk mat recept.
Är man en brödälskare är acma som är ett fluffigt och saftigt bröd, ett måste. Brödet kan ätas med eller utan ostfyllning och passar utmärkt till en kopp turkiskt te.
Vad hade turkisk mat varit utan det fantastiska tillagade köttet? Grillade kötträtter är typiska för landet men även färsk fisk och grytor. Pide är namnet på turkiska piroger köttfärs som antingen serveras ovikt som en pizza eller ihopvikt. Föredrar man pirogen utan kött så finns det många andra fyllningar att välja mellan.
Det turkiska köket har många likheter med medelhavsdieten som idag har blivit en av de mest omtyckta kosthållningarna och som har spritt sig över stora delar av världen. Det beror på att den ger mycket variation, lagas på färska och smakrika råvaror och är riktigt nyttig då den är full av näring och vitaminer.