Nordwik’s kolstålspannor tillverkas i en av Spaniens främsta fabriker för stekkärl av kolstål. De är hållbara, har en lätt vikt och snabb värmeöverföring. Kolstålspannor uppskattas av proffs- och hemmakockar världen över. Den här modellen har en låg kant vilket gör den optimal för stekning av pannkakor och rårakor. Stek gärna i mycket smör för att ge pannkakorna bästa smak och få dem att lätt släppa från pannan.Viktig information - Innan första användning Pannan levereras inkapslad i ett tunt lager med hårt vax. Detta är inte farligt men bör avlägsnas innan första användning. Fyll pannan med vatten och låt stormkoka några minuter. Häll försiktigt av vattnet och diska sedan pannan med diskmedel.Varför kolstål? Stekpannor i kolstål är för många det självklara valet när det kommer till att steka kött, fisk och grönsaker. En belagd panna tål normalt låg- till medium-temperatur medan riktigt höga temperaturer kan påverka beläggningen och överföra skadliga ämnen till maten. Kolstålspannan däremot kan i det närmaste glödgas, och är därmed ett utmärkt val när du snabbt vill ge fin stekyta till en råvara. I fråga om värmetålighet är kolstål i stort likvärdigt gjutjärn, men kolstålspannan är mycket lättare rent viktmässigt.Hur man använder en kolstålspanna Vissa är väldigt noga med att “bränna in” sin kolstålspanna innan första användning. Detta gör man genom att smörja pannan med olja (gärna linfröolja eller rapsolja) för att sedan gradvis och vid upprepade tillfällen hetta upp den ordentligt. Hettan gör att en polymeriseringsprocess startas: oljan härdar och bildar en helt naturlig typ av nonstick-beläggning. Det finns många olika sätt att “bränna in” en panna. Här på sidan finns en instruktionsfilm som visar ett av sätten.Andra struntar helt i inbränningen och kör igång med matlagningen direkt. Sköter man sin panna blir den bättre och bättre med tiden vilket av sätten man använder.Skötselråd Det finns huvudsakligen tre fallgropar att undvika: Rost. Kolstål rostar extremt snabbt. Låt aldrig pannan ligga i blöt, och torka den alltid helt torr efter rengöring. Ojämn botten. Uppstår vid för stora temperaturförändringar. Hetta upp pannan stegvis till önskad temperatur. Spola aldrig vatten från kranen i en het panna, utan låt den svalna en stund på spisen innan rengöring. Överdriven rengöring. En kolstålspanna ska aldrig diskas i maskin. Den ska helst inte ens diskas med handdiskmedel (ibland är det nödvändigt för att bort lukt). Det hela handlar om att den inbränning av olja som sker vid varje användning gör pannan bättre att steka med. Ofta räcker det att rengöra pannan genom att torka ur den med hushållspapper. En kolstålspanna är silvergrå till en början, men efter några användningar blir den allt mörkare för att till sist anta en elegant svart färg. Pannan kommer inte förstöras efter en grovrengöring, men du kommer att behöva bygga upp den naturliga “nonstick-beläggningen” på nytt.