Bokashitekniken är ett enkelt sätt att kompostera dina matrester direkt i köket. Utan dålig lukt. Efter att avfallet fermenterats i hinken, grävs det ner i jorden och ger näring till hela din trädgård. Din insats bidrar positivt till miljön genom att öka mikrolivet i jorden och minska utsläpp av klimatgaser. Bokashitekniken binder 27 gånger mer klimatgaser jämfört med traditionell kompost i syrerik miljö.
Hur fungerar det?
- Det sker ett samarbete mellan matavfallet och mikroorganismerna i bokashiströet (ingår ej): matavfallet ger näring till mikroberna, dessa växer i antal och jäser, samtidigt som de förökar sig.
- Matrester fermenteras istället för att ruttna - precis som när man syrar grönsaker.
- Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror.
- När hinken jäst färdigt och grävs ner i jorden tar maskar, insekter och jordbakterier över och förvandlar matavfallet till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer näring som är lättillgänglig för växterna.
Vad är Bokashi?
- Bokashi är ett vetekli ympat med naturliga effektiva mikroorganismer (EM).
- EM består främst av mjölksyrebakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier.
- När du tillsätter bokashiströ till köksavfallet, i syrefri miljö, fermenterar mikroorganismerna det organiska materialet. (Fermentation i hink: ca 1-2 matskedar strö per liter mat.)
Lakvatten eller "Bokashivätska"
Vätskan som tappas av från hinken under fermenteringsprocessen är en värdefull koncentrerad näring. Den är dock alldeles för sur och stark för att användas direkt och behöver spädas 1:100 till köksträdgården och vanliga krukväxter och 1:1000 för känsliga växter och småplantor. Använd vätskan så snart som möjligt.
Tips: förvara i PET-flaskor i frysen.
**Fermentera dina matrester i hink och omvandla till näringsrik jord.
**Vad kan läggas i hinken?
Nästan allt organiskt avfall såsom frukt, grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, bröd, kaffesump, godis, ost, tepåsar. Även klipprester, blommor, blad och småkvistar från trädgården. Hushållspapper och pappersservetter i små mängder. Undvik olja, flytande vätskor och större köttben.