Efter flera studier om olika mattraditioner har det blivit allmänt känt att medelhavsdieten är det kök som människan verkar leva längst på. Dieten är full med nyttiga fetter, vitaminstinna råvaror och viktiga mineraler. Här kan du lära dig mer om mattraditionen och få inspiration till att laga mat som är bra för din kropp och knopp. Medelhavsdieten recept är ofta enkla och okomplicerade och förutsätter hög kvalitet på råvarorna då det är de som har huvudrollen i alla rätter. Här byggs god och nyttig mat från grunden.
Att dieten är nyttig utesluter inte godsaker. Ett exempel är acma som är ett saftigt och fluffigt bröd som passar utmärkt till frukost eller en kopp te på eftermiddagen.
En strikt medelhavsdiet kan ha positiva effekter på hjärtat även om man inte vet exakt vad det är i kosten som ger dessa goda resultat. Några möjliga effekter av medelhavsdieten kan vara viktnedgång, bättre blodfetter, sänkt blodtryck, sänkta kolesterolhalter, stabilare och lägre blodsocker, minskad risk för inflammation och mindre risk för hjärtkärlsjukdomar.
Turkisk mat som ursprungligen utvecklades under den ottomanska tiden ligger ganska nära medelhavsdieten och bygger på samma sätt som medelhavsdieten på bra råvaror som lagas med omsorg och enkelhet från grunden. Kryddsättningen kan vara lite mer vågad och smakrik i den turkiska mattraditionen än i det italienska, spanska eller grekiska köket.